Christina är nyfiken på hur Johan Malm gör konst i Photoshop
Johan Malm är konstnären från Motala som blev konstnär tack vare att några kompisar behövde en konsertaffisch. Han arbetar nästan uteslutande i Photoshop och samlar idéer som ingen annan.

Du har inte hållit på med detta så länge, berätta om hur kommer det sig att du började måla i Photoshop?
Jag ritade mycket när jag var yngre och när jag gick i högstadiet ville jag bli konstnär. Så jag började på estetisk linje på gymnasiet men hoppade av och slutade rita nästan helt.
Men så hjälpte jag några kompisar som hade ett band att göra konsertaffischer. Jag ritade dem först på papper och scanade in ritningen och färglade den i PhotoShop.
Det var så jag upptäckte friheten med att jobba digitalt. Man kan lägga till och ta bort och klippa ihop – möjligheterna till att testa sig fram och prova olika färger och former är obegränsade.
Den friheten jag upptäckte gjorde mig superpeppad på att göra mer! Även potentialen att nå hela världen på bara några klick genom att arbeta digitalt var också motiverande.
Vägen till målet blir så mycket kortare och möjligheterna till att testa idéer utan att göra ett stort projekt av det är så stora. Jag menar, jobbar du i olja tar det tre veckor innan du ens kan måla över det….
Så du visste i alla fall att du hade talang för att rita innan du började att rita i PhotoShop?
Ja, jag visste ju att jag framförallt kunde titta på saker och sedan måla av dem och att det blev ganska likt. Så grunden hade jag ju. Jag jobbar så idag med att jag ofta tar kort på det jag vill rita och sedan ritar jag av det.
Photoshop då, det är ju inte helt okomplicerat?
Nej men jag har lärt mig helt och hållet på egen hand och idag tycker jag ju att det är superenkelt. Jag hade hållit på lite hemma och gjort skivomslag och sånt. Sen har jag lärt mig allt eftersom jag hållit på med det och genom att jag har testat mig fram har jag blivit bättre och bättre.
Men är det inte jättesvårt?
I början var det svårt att hitta vilka färger man ska använda och sådär men eftersom man kan testa sig fram så lätt gör det ju inget att det blir fel flera gånger.
Hur ser ditt skapande ut, hur går du tillväga?
Det börjar med att jag får en idé, jag får många idéer då jag är ute och går men också innan jag ska somna. Om jag ser något som kan bli ett bra motiv tar jag kort på det och ritar av det senare.
Får jag en idé innan jag ska sova skriver jag ner den i ett sms till mig själv. Sedan ritar jag idén jag fick på ett papper med svart tusch och scannar in målningen till min laptop.
I PhotoShop färglägger jag bilden. Det är det som gör att mina målningar inte känns så digitala utan lite smutsigare och handritade. Hade jag gjort dem direkt i PhotoShop hade de blivit för perfekta.
Det här med att rita idéer som dyker upp i huvudet är ju jättespännande, du måste vara bra på att ta till vara på dem?
Ja, jag har blivit det. Förut ritade jag mina idéer direkt för att inte bromsa mig själv. Ibland märker man först när man ritat att det faktiskt var en bra idé. Som då jag var ute och gick och såg en fimp och en flaska i ett gathörn, det blev en bild till en utställning.
Det är roligt när man ser flera färdiga tavlor framför sig och kan säga att det här har jag gjort, av ingenting. Helt plötsligt har man skapat en alternativ värld.
Hur utmanar du dig själv?
En rolig grej som jag gjort för att utmana mig själv och för att inte fastna i att bara rita sådant som jag är bekväm med, är att jag började göra självporträtt av mina Facebook-vänner som fyllde år.
Sedan skickade jag bilden till dem som ett grattismeddelande. På så vis kunde jag själv inte bestämma hur personen jag ritade skulle se ut och däri låg själva utmaningen.
Efter ett år hade jag gjort över hundra porträtt. Då bjöd jag in de jag hade ritat av till ett Facebook-event där de uppmanades att använda bilden jag ritat som profilbild.
Det blev en bra marknadsföringskampanj för mig själv och i min kompislista hade alla profilbilder som jag hade målat.
Vilken grym kampanj! Är det porträtt som är din grej?
Nja, det som är min grej är att plocka fram smutsen, eller det grova i det jag ritar. Jag har till exempel letat gamla hus att rita bara för att kunna måla det som inte är det vackraste.
Jag har gjort en utställning med vackra bilder från Vadstena, i bilderna smyger det runt en bläckfisk som drar som en skugga genom staden och symboliserar allt det smutsiga som man inte ser men som finns överallt.
Vad vill du förmedla med bilderna?
Jag vet inte egentligen, jag vill mest få utlopp för mitt skapande och min kreativitet. Men genom att inte måla det vackra vill jag nog förmedla att allt är inte frid och fröjd.
Hur är det att vara helt digital i sitt skapande kontra analog?
Skillnaden är att man inte håller på med något som känns och luktar – kontrasten att hålla på med trä till exempel är stor. Att jobba digitalt ger inga sådana känslor för materialet. Fördelen är lekfullheten och friheten i att det är så lätt att ändra och testa.
Vad är det roligaste med att skapa digitalt?
Att man kan leka och prova sig fram och att man får så klara och skarpa färger. Det blir inga bleka och dassiga tavlor.