Helen får Kjell Bergströms bästa korvrecept

Kjell Bergström gillar matlagning, han gillar också att stoppa korv och har blivit lite av expert på detta som han menar både är en rolig aktivitet och ett perfekt sätt att göra den tråkiga köpekorven både godare och nyttigare. Dessutom delar Kjell med sig av sitt bästa recept på lammkorv och inte nog med det, han skickar även med en spellista som gör korvstoppningen till en riktigt bra upplevelse!

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 10.34.53

Om vi börjar med korvstoppningen, hur kom du in på det?

I grund och botten tycker jag om att laga mat. Matlagning är mitt största intresse och min hobby. Husmanskost är min grej och jag gillar korv, så jag började att göra egen. Jag gör inte korv så ofta men gör en ordentlig laddning och fryser in när jag väl gör det.

Är det inte lite krångligt?

Det är faktiskt jätteenkelt! Det tar ju lite tid men det är roligt. Särskilt om man är många och hjälps åt. Sen är det ju en teknik att binda korven och handskas med tarmen som man använder som skinn. Men det är en vanesak.

Vad är viktigt att tänka på då man gör korv?

Det viktigaste är att man har en bra köttråvara. Lamm eller gris till exempel. Och så behöver man en bra kryddning så att korven får en god smak och något stabiliserande som exempelvis ströbröd. Det är också viktigt att man har lite fett i korven, om köttet är alltför magert blir korven torr.

Vad använder du för redskap?

Jag använder mig av en matlagningsassistent med en köttkvarn och ett korvstoppningshorn, mer behövs inte.

Matlagning i övrigt då, är det något du alltid varit intresserad av?

Ja, jag har alltid haft ett stort matlagningsintresse som utvecklade då jag flyttade hemifrån och började laga maten själv.

Var hämtar du inspiration?

Jag bläddrar ofta i kokböcker och tidningar och gillar att testa nytt.

Ser du ofta på matlagningsprogram på TV?

Nja, inte matlagningstävlingar men jag gillar typ Jamie Oliwer som visar hur man kan göra mat på 30 minuter med det man har hemma. Det är ju ofta det enkla som blir bäst!

Kan du dela med dig av ditt bästa korvstoppningsrecept?

Absolut! Här kommer det! Jag passar även på att skicka med en riktigt bra spellista att lyssna på under tiden du stoppar korv.

Hemmagjord lammkorv med citron och chili

Cirka 1 kilo korv

 

500g lammstek
300g högrev
200g späck
0,5 dl isvatten
1-1,5 msk salt
1 msk svartpeppar
3 kvistar bladpersilja
5 stora vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
1/2 citron
0,5 msk curry
0,5 msk spiskummin
2 rullar fårfjälster (á 4,5 meter styck)

1. Lägg späcket i frysen så är det enklare att mala. Spola och blötlägg fjälstret i ljummet vatten cirka 3 timmar. Massera fjälstret med jämna mellanrum. Fjälstret är redo att användas när det är genomblött och sladdrigt.

2. Mal köttet i köttkvarn med 3‐4 mm hålskiva. Tillsätt salt och peppar i färsen men bearbeta inte för mycket. Ställ köttfärsen i kylen och mal sedan späcket. Blanda det malda späcket med färs, skal från en halv citron, hackad persilja, vitlök och chili och kryddor. Tillsätt vatten till lämplig konsistens. Smaka gärna av färsen genom att steka en liten köttbulle och eventuellt komplettera med ytterligare salt och kryddor.

3. Ta av ena plastskivan på fjälsterrullen och skjut på tarmen på korvhornet. Ha en person som matar färsen genom kvarnen och en som tar emot det fyllda fjälstret. Fyll korvarna lagom hårt och massera försiktigt under tiden bort eventuella luftblåsor. När fjälstret är tillräckligt blött brukar färsen själv sköta utmatningen av fjälster från hornet så man slipper dra. Mata ut färsen till hela fjälstret är fyllt.

4. Snurra eller bind av till önskade korvlängder. Häng upp korven svalt och låt den droppa av till den känns torr. Lägg in i kylen. Smaken kommer allra bäst till sin rätt efter ett dygn i kylen.

Korvstopparmusik