Sofia intervjuar Angela som driver Mormor Magdas Därproducerade glass

Varför finns det ingen svensk motsvarighet till Ben & Jerry? Och varför måste all glass innehålla en massa tillsatser? De funderingarna tillsammans med en föräldraledighet och brist på informatörsjobb, ledde till att Angela Rindhag Hafström startade Mormor Magdas därproducerade glass. Glassen som bara innehåller lokalt producerade, äkta råvaror och är helt fri från tillsatser.

angela_gul3

Du driver en glassfabrik, kan du berätta lite mer?

Ja, jag är glassfabrikör och driver en glassfabrik som tillverkar glass utan tillsatser, både gräddglass och veganglass. Jag är verksamhetsansvarig och ansvar för försäljningen. Jag har också ansvarig för att ta fram nya smaker.

Varför började du med detta?

Jag är utbildad informatör men när jag flyttade till Jönköping var det svårt att få jobb som informatör. Jag var arbetslös och sen föräldraledig och bestämde mig för att starta eget.

Varför just glass?

Min man reste mycket i USA och pratade mycket om de olika glassmärkena Ben & Jerry, Coldstone och Baskin robbins, det fick mig att undra varför det inte fanns några motsvarigheter i Sverige. Till en början funderade jag på att öppna glasscafé, men det passade inte familjelivet med kvälls- och helgjobb.

Vad är unikt med din glass?

Det är helt tillsatsfritt, inga e-ämnen eller aromer, alltså inga konstgjorda tillsatser, inte heller några konstgjorda smaker.

Vad är utmaningen med den här typen av glass?

Att få till smaken! För att glassen ska smaka något när man tillverkar den utan tillsatser, krävs det mer råvaror. Armomer som man annars smaksätter glassen med är så koncentrerat och det krävs inga mängder för att ge smak. Med råvaror är det helt annorlunda. Jag kan inte heller ha så mycket luft i glassen då det tar bort smaken från råvarorna. Ett storpack ”vanlig glass” på 2 liter, väger 900g medan 0,5 liter Mormor Magdas glass väger 420 gram. Min glass väger alltså dubbel så mycket pga mer råvaror och mindre glass. Konsistensen är också en utmaning, eftersom vi inte har konsistensgivare eller förtjockningsgivare i glassen måste vi jobba en hel del med att få till en bra konsistens. Glassen tar därför längre tid att tina men smälter lite fortare.

Varför ville du tillverka glass utan tillsatser?

Jag vill inte producera glass där den som äter inte vet vad den stoppar i sig. Tillsatsfri glass kändes också rätt i tiden då konsumenter efterfrågar denna typ av varor, samt att det går i linje med hur jag själv äter.

Hur kommer det sig att du började med veganglass?

I mötet med kunderna märkte jag att det fanns efterfrågan, dels pga hälso- och vegantrenden men också för att det är vanligt med allergier mot mjölkprodukter. Veganglassen är helt växtbaserad och den är också miljövänlig. En av våra glassar är helt fri från raffinerat socker, den är sötad med dadlar och banan. Vi lyssnar mycket på våra kunder och försöker ha en nära kommunikation.

En sista fråga, varifrån kommer namnet Mormor Magda?

Det kommer från min gammelmormor Magda Karlsson. Hon var först i Hultsfred med att göra egen glass på 1940-talet. Det var på den tiden när frys hemma var något helt nytt, och grannarna på gatan vallfärdade för chansen att smaka på hennes glass.