Kanotisten Sofia Paldanius om intresset som är större än idrottsintresset

Sofia Paldanius är perfektionist och tävlingsmänniska. Hon gillar utmaningar och hon gillar att träna. Egenskaper som har lönat sig väl. På meritlistan har hon elva internationella mästerskapsmedaljer och fyrtiotvå SM-medaljer, hon har varit med i fyra OS och är nu aktuell för sitt femte. Hon är med andra ord en av Sveriges mest meriterade idrottare. Att Sofia är intresserad av idrott känns självklart, att hennes musikintresse är ännu större är kanske mer oväntat.

sofia

Berätta om ditt musikintresse

Intresset växte fram under mellanstadiet. Jag och min kompis fick sitta med hennes storasystrar och lyssna på musik, vi tyckte det var häftigt och det var nog då jag märkte att jag hade intresset. Sedan kom högstadiet och hela grungevågen och Kurt Cobain. Det är sådant man minns idag. Musikintresset kommer nog också ifrån att jag har lätt att fastna i saker och bli uppslukad. Det är samma med filmer och  serier. Och så har jag alltid haft någon form av kulturintresse överlag.

Idag är musik för mig en tillflyktsort och ett sätt att koppla bort. Något som skapar olika sinnesstämningar och som hjälper mig i olika situationer. Jag kan gå upp i helt och hållet i musik, det får mig att glömma tid och rum och bara vara här och nu.

Vad lyssnar du på mest just nu?

Jag lyssnar på Indiepop men också Pop åt det mer rockiga hållet. Jag gillar också svensk musik väldigt mycket. Till exempel Annika Norlin och hennes band Säkert och Hello Safereide. Några favoriter just nu är annars det amerikanska bandet The National.

Är du själv musikalisk och spelar eller sjunger?

Jag har faktiskt precis köpt ett elpiano! Jag är skitdålig men jag håller på att lär mig, haha! Så nej, jag är inte särskilt musikalisk men min syster är det så jag antar att det ligger någon sorts musikalitet i släkten.

Ett elpiano alltså, det låter spännande!

Det är jättehäftigt, varje ton är en inspelad ton från ett riktigt piano. Jag har varit skadad en längre period och inte kunnat paddla. Så jag kände att jag behövde ett annat fokus. Jag gillar ju utmaningar och jag gillar musik så det kändes som en perfekt kombination att lära mig spela elpiano. Nu försöker jag lära mig att spela en låt av The National som heter The fake empire. Det är faktiskt väldigt terapeutiskt. Men nu när jag kan paddla igen har pianospelande kommit lite mer i skymundan.

Efter OS i Rio har du varit med i fem OS och börjar närma dig slutet av karriären. Kan musik på något sätt fylla platsen som paddlingen tagit?

Ja på ett sätt kan det nog fylla ett visst utrymme. Jag kommer ju göra något annat rent yrkesmässigt som förmodligen kommer ersätta den tid jag idag lägger på paddlingen. Men  att lära mig spela piano kommer bli en ny utmaning och något jag gärna vill fortsätta med. Jag kommer ju såklart aldrig bli lika bra på det som jag är på att paddla, men att lära sig något nytt känns absolut som en utmaning och något som kan fylla en del av den tid jag idag lägger på paddlingen.

Hur kan du förena dina två intressen, alltså paddlingen och musiken, på ett på positivt sätt?

Jag lyssnar alltid på musik inför lopp som en mental förberedelse. Och så visualiserar jag mina lopp utifrån crescendon i låtar och ser mig själv paddla samtidigt som jag lyssnar. Det låter kanske lite konstigt men för mig blir det helt naturligt. Både en låt och ett lopp består ju av olika delar med olika tempon och fokus. Musiken hjälper mig att komma i rätt sinnesstämning inför ett lopp, så jag har väldigt stor nytta av musik i paddlingen.

Tränar du till musik också?

Jag är inte beroende av musik när jag tränar utan då ligger fokus på träningen. Jag lyssnar till exempel aldrig på musik när jag paddlar, då vill jag höra andra ljud som hur det låter när jag sätter paddeln i vattnet. När jag gymmar eller paddlar paddelmaskin inomhus lyssnar jag desto mer. Däremot är jag ganska kräsen när jag lyssnar, jag sätter inte på radion bara för att. Ska jag lyssna vill jag gärna välja själva på vad jag ska lyssna.

Slutligen, kan du inte dela med dig av en spellista som du gillar?

Absolut, jag delar med mig av min pepp-lista som jag lyssnar på för att komma i rätt stämning under en tävlingsdag.